Trooppiset ja subtrooppiset sademetsät ovat keskittyneet kolmeen alueeseen. Näitä alueita ovat Väli-Amerikan ja Amazonin altaat, Afrikan Kongojoen allas sekä Länsi-Afrikka (erillisalueena Madagaskarin itärannikko) sekä indo-maleasian alueen Intian länsirannikko, Assamin, Kaakkois-Aasian, Uuden-Guinean ja Australian alueen sademetsät. Nämä alueet eroavat toisistaan selvästi lajistoltaan. Mantereiden erkaantumiset ovat aikaanaan luoneet alueelle täysin omat lajistot ja elinympäristöt, joissa jopa lajien suvut ja heimot vaihtelevat. Jopa viereiden alueen sademetsistä löytynyt samanlainen laji voikin paljastua geenitutkimuksessa omaksi lajikseen. Suurin lajimäärä tavataan neotrooppisissa sademetsissä Amerikassa.

Amazonin sademetsä

Maailman suurin trooppinen sademetsäalue on Amazonin sademetsä. Se sijaitsee Etelä-Amerikassa Amazonin altaalla. Sademetsä hallitsee suurinta osaa Brazialian pohjois-osasta, Boliviasta sekä osaksi Kolumbiaa ja Perua. Pinta-alaa tällä alueella on jopa uskomattomat 6 miljoonaa neliökilometriä! Arviolta neljäsosa kaikista maalla elävistä eliölajeista elää Amazonissa. Alue on uskomaton keidas lajirunsautensa kanssa. Puulajeja on laskettu olevan jopa 16 000, vaikkakin yleisimpiin satoihin lajeihin kuuluukin puustosta noin puolet. Alueella elää myös täysin oma eläimistö, mitä ei tavata missään muualla. Tunnettuja Amazonin metsäneläimiä ovat jaguaari, kapybara, tapiiri, laiskiainen, jättilaissaukko, jokidelfiini sekä tietysti alueen kalastosta pitää mainita pahamaineiset piraijat. Amazonilla on tiettävästi jo matelijoitakin yli 460 eri lajia, joista muutamaa näkee nykyään myös kasvatettavina terraarioeläiminä.

Afrikan sademtsä ja Madagaskar

Afrikan sademetsä on maailman toiseksi suurin sademetsäalue. Pinta-alaa sillä on noin 2,1 miljoonaa neliökilometriä. Se sijaitsee Kongonjoen altaalla ja sen alueella on kuusi valtiota: Kongon tasavalta, Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, Päiväntasaajan Guinea ja Gabon. Afrikan sademetsissä elää myös norsuja, jotka muokkaavat sademetsää rankallakin otteella. Lajirunsaus ei ole yhtä kirjava, mutta omanlaisensa kyllä. Afrikan sademetsän eläimistä tunnetuimmat ovat lähisukulaisemme simpanssit sekä suuret gorillat. Madagaskarin saari on eristäytynyt mantereesta ja sen itärannikon sademetsä eroaa monella tapaa mantereesta. Siellä on täysin oma ainutlaatuinen eläimistönsä, johon kuuluu mm. harvinainen fossa, kummallinen sormieläin sekä monien tuntemat kissamakit.

Aasian sekä Oseanian sademetsät

Aasian nimekkäin sademetsäalue on Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Malesian Borneo. Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari. Sen pohjoisosa kuuluu Malesialle, eteläosa Indonesialle ja lisäksi siellä on pieni valtio Brunei. Borneon sademetsissä elää eräitä hyvin harvinaisia lajeja, kuten sumatransarvikuono, oranki ja borneonnorsu. Malesiaan kuuluu Borneon lisäksi Malakan niemimaa. Malakantiikeri on Malesian kansalliseläin. Sademetsien tavoin Borneo on biodiversiteetiltaan vertaansa vailla ja elinympäristönä ainutlaatuinen. Brunei, Indonesia ja Malesia aloittivat vuonna 2007 suojelemaan sitoutuneesti Borneon sydäntä, noin 22 miljoonan hehtaarin metsäaluetta. Arvioiden mukaan Malesiassa, josta löytyy useita kansallispuistoja sademetsien alueella, elää noin 210 nisäkäslajia, yli 600 lintulajia, 250 matelija- ja 150 sammakkolajia. Jokialueet tekevät myös kalastosta monipuolisen. Maan eliökunta on yksi maailman suurimpia monimuotoisuudessaan kattaen arviolta jopa 20 % maailman eläinlajeista.

Australian itäosien sademetsä on mainittava jo Australian vuoksi. Australia on tunnettu omista pussieläinlajeistaan, joita ei muualla tavata. Australian sademetsä ei enää ole kovin suuri, mutta ainutlaatuinen sekin. Maailman perintökohteeseen kuuluva sademetsä tarjoaa suojapaikan lukuisille kotoperäisille lajeille kuten matelijoille ja linnuille. Suuria nisäkäspetoja ei dingoa lukuunottamatta ole koko Australiassa, vaan matelijat ovat hallitsevia petoja. Australiassa tavataankin monia maailman myrkyllisimpiä eläimiä. Australia on tunnettu lähinnä kuivana mantereena ja kerran niin mahtavat sademetsät ovat supistuneet vain prosentin osuuteen suuresta loistostaan. Tähän on vaikuttanut paljolti Australian miljoonia vuosia vanha historia, kun rehevä manner on siirtynyt etelämmäs ja sen ilmasto on muuttunut. Tuo pieni sademetsä on kuitenkin vielä olemassa ja tarkkaan suojeltu.