Kun tiedät miten ja miksi sademetsiä tuhoutuu, osaat myös kiinnittää huomiota omaan vaikutuskykyysi. Sademetsien suojeleminen yksin on haastavaa. Onneksi suojelun puolesta taistelevia on paljon. Mitä enemmän suojelijoita, sitä paremmin voidaan suojella. Miten voit suojella jos et tiedä? Seuraa siis uutisia ja lue edes toisinaan suojelujärjestöjen sivuja, niin tiedät mihin on vaikutettu ja mihin voidaan vaikuttaa.

Muutos on aloitettava

Koski päätöksesi sitten työmatkan kulkemista pyörällä, lihansyönnin vähentämistä tai suoranaista sademetsän suojelua, muutos on aloitettava itse. Tekemällä päätöksen ja toimimalla, saadaan aikaan muutosta. Jokainen hetki on erilainen kuin edellinen. Omilla toimillamme vaikutamme siihen mihin suuntaan muutos menee.

Jo omalla allekirjoituksellasi voit painostaa päättäjiä ja yrityksia luopumaan sademetsiä tuhoavista hankkeista ja toimintatavoista. Osallistumisesi kannustaa myös muita mukaan suojelemaan luontoa. Pieni teko, kuten allekirjoitus on jo tarpeellinen teko hyvän asian puolesta.

Kansainväliset toimet

Sademetsien suojeleminen on myös politiikkaa. Hakkuiden lopettamiseksi tehdään laajoja suojelutoimia. Köyhiä maita tuetaan kansainvälisesti hyödyntämään sademetsien uusiutuvia luonnonvaroja kuten lääkekasveja, pähkinöitä, hedelmiä ja oljyjä laidunmaiden ja hakkuiden sijaan. Kansallispuistot voivat tuoda maalle tuloja matkailusta ja suojelualueet nostavat imagoa. Kaikki nämä tuovat pidemmällä aikavälillä paremmat tulot. Nämä myös kiinnostavat, sillä vielä löytyy koskematonta ja läpipääsemätöntä sademetsää, jolla ei varsinaista rahallista tai kaupallista arvoa ole. Onpa toisinaan myyty yksityisille myös sademetsämaata, jonka ostamalla pystyy säilömään osan luontoa.

Kansainvälisesti panostetaan myös laatusertifikaatteihin ja läpinäkyvyyteen, jotta tuotteet ovat jäljitettävissä ja kestävästi tuotettuja. Laajat puiden uudelleenistutusprojektit taistelevat hakkuualueiden korjaamiseksi. Tälläiset uudelleen istutetut metsät ovat tarkoitukseltaan oikeita korjauksia. Nämä metsäalat ovat kuitenkin aivan uusia miljoonia vuosia vanhan metsän rinnalla, eivätkä ehkä koskaan saavuta samaa lajirunsautta kuin alkuperäinen sademetsä. Samalla voidaan opastaa kestävään metsänhoitoon jatkuvien avohakkuiden sijaan.

Suojelu on kestävää kehitystä

Monet eivät halua keskittyä omaan kuluttamiseensa, mutta se on kaikista pisimpään vaikuttavin teko. Suosimalla kotimaista puutavaraa ja lihaa, et laita rahaasi sademetsiä tuhoaville yrityksille. Kotimainen ja lähellä tuotettu ruoka ja tavara on myös ilmastoystävällisempää kuin toiselta puolen maailmaa tuotu tuote. Vähentämällä lihansyöntiä, vaikutat myös tuotannon tarpeeseen ja tuotantotavan päästöihin. Suosi yrityksiä, jotka toimivat läpinäkyvästi ja ympäristöystävällisesti. Kierrätä omat jätteesi myös kotisi ulkopuolella.

Tutustu sademetsistä tuleviin raaka-aineisiin, kuten palmuöljyyn ja tutki, missä itse sitä käytät. Voit huomaamattasi käyttää tuotteita, joiden tuotantotapoja et halua tukea. Oletko koskaan ajatellut esimerkiksi vaihtaa kahvisi reilun kaupan tuotteeseen tai tarkastaa mitä puuta sisustustavara tai hyvännäköinen parketti on? Itseasiassa kaikenlaisen kuluttamisen ja saastuttamisen vähentäminen suojelee luontoa ja myös sademetsää.

Pienet teot ja suuret virrat. Jopa nettipelaaminen voi auttaa

Voit siis suojella sademetsiä pienin, jopa yllättävin teoin. Oletko ajatellut, että Nettipelaaminen voi olla ympäristöystävällistä, sillä kasinopeleihin pääsee helposti käsiksi jopa kotisohvalta sen sijaan, että matkustaisit jonnekin pelaamaan. Voit toki miettiä lomamatkasikin ekologiselta kannalta ja välttää kertakäyttöisiä tuotteita myös lomakohteessa. Vaikka me Suomessa kierrätämmekin, päätyy monien turistikohteiden jätteet meriin. Voimme omalta osaltamme vähentää muovijätteen syntyä, kannustaa kierrätykseen ja opastaa näin myös muita.

Tietysti nettipelaaminen antaa sinulle myös mahdollisuuden pelata sademetsien puolesta. Voit löytää nettiarpoja, joiden myyntituotosta osa lahjoitetaan sademetsien suojeluun. Auttaa voi myös lahjoittamalla suojelujärjestöille sademetsien suojeluhankkeisiin. Tee kaunis päätös ja lupaa vaikka osa nettivoitoistasi jollekin järjestölle. Suomessakin toimii useita järjestöjä, jotka tekevät työtä sademetsien puolesta. Mikäli olet kokeilunhaluinen ja elämäntilanteesi sallii, voit tutustua ulkomaisiin vapaaehtoissivustoihin ja lähteä mukaan vapaaehtoiseksi avustajaksi käytännön työhön.