Sademetsät voivat tuntua kaukaisilta maailmoilta, vaikka niiden vaikutus ympäristöönsä ja maapalloomme onkin todettavissa. Kuitenkin sademetsä on lähempänä kuin uskommekaan. Pysähdy vaikka hetkeksi katsomaan omaa kotiasi ja mieti, mikä kaikki on alkujaan lähtöisin sademetsästä.

Ruoka

Monet hedelmämme, pähkinämme ja hyötykasvimme ovat lähtöisin sademetsistä. Kuulostaako kahvipavut, kaakao ja ananas esimerkiksi tutuilta? Suosittu banaani on alun perin poimittu sademetsästä viljeltäväksi. Lukuisat pähkinät, siemenet ja hedelmät, joita nykyisin viljelemme ja syömme ympäri maailmaa, ovat alun perin kukkineet ja kasvaneet sademetsissä. Yllättävän helposti meidänkin pöydästämme löytyy sademetsistä käyttöön tullutta bataattia, sokeriruokoa tai jopa terveyspommiksi nimitettyä passionhedelmää.

Lääkkeet

Etnobotaniikka on tieteenala, joka tutkii ihmisten tapoja käyttää kasveja lääkkeenä sairauksien hoitoon. Alkuperäiskansoilla onkin tällä alalla merkittävää tietoa, sillä tieto lääkekasveista on siirtynyt vuosikausia sukupolvelta toiselle. Kasveista on myös uutettu eräänlaisia huumeita heimorituaaleihin. Eräät sademetsän kasviuutteet ovatkin kiellettyjä huumausaineita mm. Yhdysvalloissa. Monet nykyiset reseptilääkkeet on johdettu kasveista. Näistä lääkekäytön kasveista jopa 70 % on alunperin sademetsistä. Länsimaissa monet syöpälääkkeet ja ehkäisyhormonit on kehitetty näistä löydöksistä.

Sademetsän kasveja löydetään ja tutkitaan yhä. Se on kannattavaa, koska uusia kasveja löytyy yhä. Voidaan vain olettaa, kuinka paljon mahdollisia lääkeaineita ja yhdistelmiä voi löytyä. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kasveista tutkitaan hoitokeinoja mm. autoimmuunisairauksia ja syöpiä, kuten leukemiaa vastaan. Lääketeollisuus onkin yksi merkittäviä taloudellisia ja yhteiskunnallisia syitä sademetsien säilyttämiseksi. Luonnosta saatavilla lääkkeillä on yhä suurempi merkitys ja vaikuttavampi asema ihmiskunnalle.

Puutavara ja biopolttoaineet

Sademetsien puutavaraa löytyy meiltä Suomestakin. Valitettavasti se on usein peräisin laittomista hakkuista, ja kaiken sademetsän puutavaran pitäisi olla luokiteltu uhanalaiseksi ja puiden suojelluiksi. Tuttuja puita sisustuksessa ja puutarhakalusteissa ovat mm. merbau, keruing, meranti ja mahonki. Myös biopolttoaineita saadaan sademetsistä, mutta se perustuu usein metsiä tuhoavaan teollisuuteen, kuten palmuöljyn tai soijan viljelyyn metsiä raivaten.

Lemmikit ja kasvit

Monet eksoottiset lemmikit ja kasvit, joita nykyisin jo domestikoidusti kasvatetaan, ovat kotoisin sademetsistä. Hankkiessasi eksoottista eläintä vaadi kansainvälisten sopimusten mukaista todistusta siitä, että eläin on kasvatettu eikä luonnosta pyydetty.

Kodeistamme saattaa löytyä kasveja, jotka on tuotu alunperin sademetsistä. Tällainen laji on esimerkiksi erittäin suosittu huonekasvi nimeltä kirjovehka. Helpoiten sademetsiin on yhdistettävissä erilaiset akvaariokalat ja linnut. Monet aloittelevalle harrastelijallekin tutut lämpivän veden akvaarioiden kalat ovat alun perin lähtöisin sademetsistä. Näitä ovat esimerkiksi lehtikala, neontetra, kiekkokala, helmirihmakalat, seeprakalat, taistelukalat ja tiikerinuoliaiset. Akvaarion hoitoa tekevät usein erilaiset levää syövät monniset, jotka nekin ovat kotoisin Etelä-Amerikan trooppisista sademetsistä.

Monet eläintarhat ja tieteelliset kasvipuutarhat säilövät uhanalaisia sademetsän eläimiä ja kasveja. Suomessakin voit Korkeasaaressa nähdä myrkyllisiä nuolimyrkkysammakoita ja ihania kultatamariineja. Eläinten geenipoolia pyritään pitämään yllä, mutta todellinen suojelutyö on tehtävä luontoon. Sammakkoeläimille onkin tehty oikea hätäohjelma, sillä maailmassa leviää loistauti, joka uhkaa monia sammakkolajeja. Sammakot ja sammakkoeläimet ovat hyvä luonnon terveysmittari, sillä ne ovat erittäin alttiita ympäristön myrkyille. Myrkyllisten nuolimyrkkysammakkojen ihosta alkuperäiskansat ovat keränneet myrkkyä metsästysnuoliinsa ja lääketiede taas on löytänyt sammakoista mahdollisen lääkkeen HIV:iin. Sademetsän eläimetkin voivat siis yhä yllättää.

Turismi ja kulttuuri

Sademetsien mahtavuuden voi myös kokea itse. Monet vierailtavat kansallispuistot sijaitsevat sademetsissä ja turismi tuo paikallisille toisen toimeentulon sademetsiä tuhoavan toiminnan sijasta. Ekoturismi huomioi ympäristöasiat tarjoamissaan luonto- ja kulttuurikokemuksissa. Se pyrkii olemaan rasittamatta luontoa. Matkailulla voidaan kuitenkin juuri ylläpitää ja kohentaa paikallisten ihmisten elämää ja siten turvata sademetsiä. Samalla saamme mahdollisuuden tutustua heidän kulttuuriinsa ja esimerkiksi perinteikkäisiin käsitöihin, rituaaleihin ja arkielämään. Tämäkin on sademetsän tarjoamaa maailman rikkautta.